Pisalni stroj

“Punči, če bi vsi pisali na računalnik, bi vse tipkarice izgubile službo.”

»…Še nekaj let pred upokojitvijo, ko so na Delu že vsi pisali na računalnik, je imel na mizi star pisalni stroj in je tudi tako pokazal, koliko da na tehniko in na poklic, s katerim se je preživljal …« Tako je v novinarskem zapisu napisal Skumavčev novinarski sodelavec in prijatelj Brane Piano. In tudi vsi drugi, ki so soustvarjali časopis s Skumavcem, radi povedo, kako je bil Marjan Skumavc skoraj zadnji v redakciji, ki je še tipkal na pisalni stroj.

Danes, 12. avgusta 2018, v Delovi Sobotni prilogi berem kolumno Irene Štaudohar, v kateri navaja, da bodo do leta 2034 kar 47 odstotkov vseh del že opravili roboti oziroma računalniki (izumrli pa bodo poklici kot so voznik tovornjaka, prodajalec, računovodja, celo zdravnik); svet se bo razdelil na bogato elito, ki bo nadzorovala in imela v lasti umetno inteligenco in bo živela v strogo zastraženih predelih, peščico zaposlenih ter povsem neuporabne in zdolgočasene ljudske množice. Do leta 2050 se bo oblikoval nov družbeni razred presežnih ljudi, ki ne bodo le nezaposleni, ampak nezaposljivi. Osebe brez ekonomske vrednosti.
Avtorica nas ob koncu zato poziva, naj ob naslednjem obisku trgovine spregledamo avtomatske blagajne in se spomnimo, da so prodajalke ogrožena vrsta.

Skumijev pisalni stroj z Dela.

Skumijev pisalni stroj z Dela.

Skumijeva zgodba:
Skumi je doma na pisalni mizi imel oba. Računalnik in pisalni stroj. Na prvem je neizmerno rad brskal po YouTubu in iskal svoje stare nemške šlagerje. Na njem je začel ustvarjati svojo knjigo o boksu. Na pisalni stroj pa je pisal besedila za časopise.
»Časi so se spremenili, zdaj boš res moral začeti ustvarjati na računalniku tudi svoje tekste za časopis,« sem ga včasih hotela spodbuditi. Vedno se je resno razhudil: »Kako lahko sploh pomisliš na kaj takšnega? Se zavedaš, da če še jaz začnem oddajat tekste napisane na računalnik, bodo potem našo gospo tipkarico (prepisovalko tekstov) odpustili …«
No, če pa je bil bolj dobre volje, je povedal bolj nežno: »Punči, če bi vsi pisali na računalnik, bi vse tipkarice izgubile službo.«
V obeh primerih sem ostala brez argumentov.

Avgust, 2018